Schiphol Perceel 5B

Procesmanagement

Schiphol is in 2018 op zoek gegaan naar nieuwe partners (‘Main Contractors’) voor het beheer & onderhoud én de projecten op haar percelen. Door middel van een aanbesteding op basis van de Best Value aanpak heeft Schiphol de experts geselecteerd die het beste konden bijdragen aan hun doelstelling: het zijn en blijven van Europe’s Prefered Airport.  BAM heeft een zeer succesvolle aanbesteding gehad door 3 van de 3 percelen waarop zij heeft ingeschreven te winnen: Landzijdige Infrastructuur (Perceel 3), Ondergrondse Infrastructuur (Perceel 4) en Terminal 3 en Plaza (Perceel 5b).

Al sinds de start van de tender ondersteunen wij BAM op alle drie de percelen in verschillende rollen. Binnen perceel 5B is team procesbeheersing verantwoordelijk voor alle processen om de operatie soepel te laten verlopen, zoals procesmanagement, risicomanagement, in- en uitbeheername en informatiemanagement. Vanuit team procesbeheersing is gevraagd of Aiber de rol van procesmanager wil oppakken. Rik heeft dit met veel plezier gedaan.

Rik: “Ik kijk altijd graag hoe een organisatie nog sneller, effectiever en prettiger kan werken. Maar soms kosten de reguliere werkzaamheden zoveel tijd dat je niet altijd toe komt aan innovatie, en dat is zonde. Daarom heb ik na een tijdje Aiberiaan Eline gevraagd om ons team te komen versterken om dedicated aan procesverbeteringen te werken. Samen hebben we een aantal mooie procesoptimalisaties gerealiseerd”.

Zo hebben Rik en Eline het hele projectenproces van kop tot staart in kaart gebracht en gestroomlijnd. Dit proces liep van binnenkomst van een aanvraag tot Schiphol tot aanbieding maken, tot ontwerpen en uiteindelijk tot uitvoering. Rik en Eline legden vast welke stappen wanneer worden gevolgd, door wie, en hoe alles werd vastgelegd. Daarnaast hebben Rik en Eline een app ontwikkeld voor het invullen van de voortgangrapportage. Waar de rapportage voorheen met veel handmatige acties en knip en plakwerk in elkaar werd gezet, is dit nu grotendeels geautomatiseerd.

Na een tijdje werd Rik gevraagd om tijdens de sabbatical van de teammanager van team procesbeheerser de rol als teammanager over te nemen. Rik: “Dat was een mooie uitdaging, waarbij ik me vooral heb geconcentreerd op het zo goed mogelijk faciliteren van alle teamleden. Waar zijn ze goed in, waar kunnen ze nog wat hulp bij gebruiken, waar worden ze blij van? Voor deze insteek heb ik fijne waardering van de teamleden mogen ontvangen”.

Door onze flexibele inzetbaarheid en proactieve houding is er al 5 jaar sprake van een succesvolle samenwerking tussen BAM en Aiber op dit zeer dynamische en aansprekend project. Het contract met Schiphol loopt nog tot 2028. Nog genoeg tijd dus om een bijdrage te kunnen leveren aan het steeds beter en mooier maken van onze nationale luchthaven!

Ik kijk altijd graag hoe een organisatie nog sneller, effectiever en prettiger kan werken