Gebiedsontwikkeling Hart van Zuid in Rotterdam

Rotterdam Zuid telt tweehonderdduizend inwoners, maar het gebied mist een centrum en samenhang. Het project “gebiedsontwikkeling Hart van Zuid” voorziet erin dat combinatie Ballast Nedam en Heijmans in dertig jaar het complete gebied rond Winkelcentrum Zuidplein op de schop nemen en beheren. Voor 200 miljoen euro moet de combinatie een aantal verplichte onderdelen realiseren: het zwembad “Zwemcentrum Rotterdam”, een Kunstenpand met theater en bibliotheek en een nieuw stadsplein. Verbouwing van bus- en metrostation Zuidplein, renovatie en uitbreiding met congrescentrum van sportpaleis Ahoy’ en verlegging van wegen moeten het verblijfsgebied aantrekkelijker maken en een impuls zijn voor verdere ontwikkeling, zodat bewoners, bezoekers en ondernemers zich helemaal thuis voelen.

De gemeente Rotterdam wil deze doelstelling garanderen door het aangaan van een partnerschap met één marktpartij en daarmee ontwikkeling vanuit één integrale visie. Onder de parapluovereenkomst met deze marktpartij vallen tientallen kleinere DB-, DBM- en DBFM-contracten. Deze ongewone aanpak vraagt veel van de bouwers, waaronder intensief periodiek overleg met gebiedsbewoners (circa 1200), ondernemers en eigenaren. Draagvlak en inspraak over de plannen zijn cruciaal voor het integraal en met samenhang succesvol realiseren van de plannen.

De ontwikkelcombinatie heeft verdienmogelijkheden middels projecten in het ‘vrije’ deel van het contract, zoals de realisatie van kantoor- en commerciële functies en 95 koopwoningen langs het Zuiderpark. Daarnaast zijn er kansen voor het ontwikkelen van een hotel, een bioscoop en een parkeergarage.

Per 1 januari 2017 heeft de combinatie de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van een groot gedeelte van het openbaar gebied. 22 december jl. is het zwemcentrum Rotterdam opgeleverd met het eerste 50 meter bad van Rotterdam. Ballast Nedam en Heijmans zullen dit object voor 20 jaar beheren onderhouden. Dit jaar starten de bouwwerkzaamheden van het Kunstenpand en het Congrescentrum. Eind 2018 verwacht men de renovatie van Ahoy af te ronden.

Mark Raming is namens Aiber als senior contractmanager betrokken bij de uitvoering van vier vastgoedobjecten en het beheer van het openbaar gebied door de DBM Hart van Zuid vof.

Terug naar overzicht